Hívjon minket!

06 80 69 69 00

Munkanapokon 8-16 óráig

1. Multipor hőszigetelés előkészítése

Falazat

Belső oldali hőszigetelés elkészítése előtt tegyük meg a szükséges előkészületeket, pl: parkettaszegély vagy lábazat burkolat eltávolítása, padlóburkolat fóliatakarása. Ezt követően a hőszigetelendő fal felületéről távolítsuk el a meglévő rétegeket (tapéta, festés, glettelés, stb…) illetve a laza vakolatrészeket. Amennyiben szükséges vakolatjavító anyaggal vagy Multipor habarcs-réteggel egyenlítsük ki a felületet. Az előkészített felület legyen stabil és pormentes. A szigetelő lapok felrakását megelőzően ellenőrizzük a szigetelendő fal geometriai méreteit és a padlószintet, melyek alapján meghatározzuk az első sor felső élének vonalát. Az első sor és a padlóburkolat közé elválasztó réteget (polifoam vagy kender szalag) helyezünk.

Habarcs

2habarcs A Multipor habarcsot fúrógépbe fogott keverőszárral, az előírt vízmennyiség hozzáadásával, csomómentesre és egyenletes sűrűségűre keverjük. Egyszerre csak annyi ragasztóhabarcsot keverjünk be, amennyi fél órán belül felhasználásra kerül!

2. Multipor hőszigetelő lapok elhelyezése

Multipor lapok méretre vágása

 Az elemeket kézi fűrésszel vághatjuk a szükség szerinti méretre. A levágott részek a munka során felhasználhatók, akár íves vágások is könnyen kialakíthatók, ezáltal a nehezen hozzáférhető részek hőszigetelése is megoldott.

Multipor lapok felragasztása

4lapok felragasztasaA belső oldali hőszigetelés kialakítása minden esetben Multipor ragasztóhabarccsal, a hőszigetelő lapok teljes felületen történő ragasztásával történik. A teljes felületű ragasztással biztosítható a lapok kellő szilárdságú tapadása, valamint az, hogy a falszerkezet és a hőszigetelő lapok között páralecsapódás ne jöhessen létre. A habarcsot a hőszigetelő lapok teljes felületére 10 mm fogazatú glettvassal hordjuk fel. A hőszigetelő lapot a felülethez történő nyomással és oldalirányban (a habarcsbordák irányára merőlegesen) történő kb. 2 cm-es eltolással kell csúsztatjuk a végleges pozícióba, mely lehetővé teszi a habarcsbordák elterülését, valamint az egyenletes és teljes felületű tapadást. A lapokat tompa ütköztetéssel, „száraz kapcsolattal” csatlakoztatjuk egymáshoz, soronként feles kötésben elhelyezve.

3. Felületképzés

Ágyazóréteg háló erősítéssel

A teljes felület elkészítését, illetve a habarcsréteg megszilárdulását követően a felület egyenetlenségeit kézi csiszolólappal korrigálhatjuk. Ezáltal teljesen sík felület alakul ki, az esetleges illesztési pontatlanságok eltűnnek. A felület együttdolgozásának és mechanikai ellenállásának növelése céljából teljes felületű üvegszál erősítésű ágyazó réteg kialakítása szükséges Multipor habarcs felhasználásával. Az üvegszövet hálót az ágyazóhabarcsba helyezzük. Az ágyazó réteget úgy alakítjuk ki, hogy az üvegszövet hálót teljesen elfedje. A háló besimítása után még egy réteg Multipor habarcs felhordása szükséges, hogy a háló a habarcsréteg közepére kerüljön.

Kész felület kialakítása

6kesz felulet kialakitasaAz ágyazóhabarcs réteg végső felületképzése a szokványos festési rétegrendek felvitelével történhet. Fontos, hogy ásványi alapú, alacsony páradiffúziós- és kiváló páraáteresztő képességű (szilikát, mész kötőanyagú) anyagok kerüljenek alkalmazásra, melyek képesek biztosítani a teljes szerkezet normál légállapotra történő kiszáradását. Az olyan felületképzési módok, amelyek „lezárják” a hőszigetelés felületét (pl. tapéta) páratechnikailag nem megfelelőek, mivel megakadályozzák a páraáramlást, ezáltal a felületen páralecsapódás alakulhat ki. Kerüljük, az ettől eltérő felületképzési módokat (csempeburkolat, ragasztott kőburkolatok, stb.) kialakítását, de indokolt esetben - minimális felületen (pl. falikút, mosdó mögötti felület) - ilyen jellegű felületképzés is kialakítható. Ebben az esetben azonban az elkészült hőszigetelt felületet a teljes felületű üvegszövet háló beágyazása után utólagos dübelezés szükséges.

4. Rögzítés technika

Képek

 A belső oldali hőszigetelés készítése több, a hőszigeteléshez nem közvetlenül kapcsolódó műszaki jellegű kérdést is felvet. Ilyen például az, hogyan rögzíthetünk kisebb képeket, mit tegyünk a hőszigetelendő falon lévő elektromos szerelvényekkel, vagy, hogy hogyan szerelhetjük vissza a fali polcokat a hőszigetelés befejeztével. Kis súlyú tárgyak (max: 3 kg), például képek, megfelelő tiplik használatával a Multipor hőszigetelésbe is rögzíthetők. Ezek alkalmazása egyszerű, a hőszigetelés elkészítése után bárhová beépíthetők.

Szerelvénydobozok

8szerelvénydobozokAz elektromos csatlakozó aljzatot - a hátfalhoz rögzítve - speciális, magasított szerelvénydobozzal emelhetjük ki a fal síkjából, így nem áll fent annak a veszélye, hogy a csatlakozó kilazul vagy kiszakad a hőszigetelésből.

Polcok, nehezebb tárgyak

Tartókonzol felszerelésével a régi polcokat vagy nehezebb tárgyakat a hőszigetelt falra is vissza tudjuk helyezni. Ezek helyét pontosan kijelöljük, majd beépítésük után megkezdjük a hőszigetelést.